Cada dia malgastem centenars i centenars de quilos d’aliments. Un terç dels aliments produïts es perd o es malbarata, una pràctica que hem d’intentar reduir, ja que suposa un gran problema mediambiental. Amb el malbaratament d’aliments contribuïm a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, al malgastat d’aigua o altres recursos necessaris per al cultiu.
És per això que és important reduir el malbaratament alimentari a 0.
Et donem 10 trucs perquè tu també pugues col·laborar i reduir la quantitat de menjar que tires al fem:
Planifica els teus menjars.
Si elabores un menú setmanal, podràs fer una compra més conscient dels aliments que necessites per a cada menjar, tenint en compte aquells que ja tens a casa. A més també has d’intentar ajustar les racions per a evitar el residu d’aliments una vegada cuinats.
Comprova la data de caducitat dels aliments.
A la teua despensa situa aquells que tinguen la data de caducitat més pròxima davant i els que siga més llunyana darrere. Açò t’ajudarà a consumir primer els que vagen a caducar abans i així no tirar-los perquè queden oblidats al fons de l’armari.
Fes diverses compres a la setmana.
Compra de 2 a 3 voltes a la setmana els productes peribles al mercat. D’esta forma evitaràs que les fruites o verdures es posen males o es podreixen.
Aprofita les sobres.
En cas que et sobre menjar, tracta d’aprofitar-lo per al dinar de l’endemà o congela-ho. Així no hauràs de cuinar en els següents dies. Recorda’t d’utilitzar recipients hermètics que mantinguen correctament els aliments.
Fes llista de la compra abans d’anar al mercat.
Mira primer el que tens a casa i en funció del que et falte, elabora la llista de la compra, evitant així tindre aliments duplicats a casa.
Utilitza totes les parts dels aliments.
No oblides que altres parts dels aliments poden ser usades per a altres receptes. Per exemple, els talls i pells de les verdures poden utilitzar-se per a fer un caldo, igual que succeïx amb els ossos de la carn o les espines del peix.
Aprofita la fruita madura.
Encara que la veges lletja per fora, segur que encara té un sabor increïble. Utilitza la fruita madura per a fer sucs o smoothies, una melmelada o un pastís. De segur que t’ix deliciós!
Fes compostatge.
El compostatge serveix per a aprofitar les deixalles dels aliments i crear un fertilitzant natural per a les teues plantes. Així que si vols que cresquen sanes i fortes, ja saps el truc.
Compra productes de proximitat.
Comprant productes locals, a més d’afavorir als agricultors de la nostra comunitat, ajudes a reduir la contaminació, ja que s’eviten els transports de llargues distàncies en els que molts aliments es desbaraten.
Etiqueta els aliments.
Per als més oblidadissos este és un truc infal·lible. Fent etiquetes on poses la data en la qual vas comprar els aliments o la data en la qual els vas cuinar o congelar, podràs veure de forma ràpida quin és l’aliment més pròxim a consumir.
Açò funciona sobretot per als congelats. Si els guardes a un tupper o a bosses hermètiques, posa una etiqueta on escrigues què hi ha dins i la data de congelació, així evitaràs malbaratar els aliments perquè fa molt de temps que estan al teu congelador.