16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació: com cuinar sense desaprofitar aliments

16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació: com cuinar sense desaprofitar aliments

El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, una jornada que tracta de conscienciar la població respecte a la quantitat d’aliments que es desaprofiten en les nostres cuines. A més, durant aquest dia, països de tot el món organitzen esdeveniments que tenen com a principal objectiu reivindicar un món lliure de fam i pobresa.

En Mercavalència ens encarreguem de distribuir els nostres productes per tots els mercats municipals I tendes de proximitat amb l’objectiu d’arribar a totes les cases. No obstant això, encara queden molts rebostos per omplir, llocs on predomina la pobresa i zones on habiten persones que sofreixen de fam.

La mala gestió dels recursos fa que una gran part del planeta passe fam i una altra estiga sobrealimentada. Però, alguna vegada t’has parat a pensar què pots fer per reduir estes diferències? Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà en el món es perd o es desaprofita. Parlem del fet que cada any 1,3 milions de tones d’aliments perfectament comestibles no es consumeixen.

Es tracta d’un problema molt greu que podria reduir-se amb xicotets canvis en els nostres hàbits de consum, per això ací et donem unes idees perquè apliques al teu dia a dia i entre tots puguem ajudar a fer que este problema siga cada volta menor.

 

Què és la cuina d’aprofitament?

La cuina d’aprofitament és un tipus de cuina que, com el seu nom indica, aprofita tot, és a dir, que no tira res del que sobre i tracta de traure el màxim partir a tots els ingredients utilitzats. Sols necessites un poc de creativitat i imaginació.

Idees per evitar el desaprofitament dels aliments

Restes de pollastre. Una cosa molt típica que segur que has vist moltíssimes vegades a casa és utilitzar les restes de pollastre per fer altres plats com croquetes, canelons o bé afegir-lo a un entrepà o sandvitx amb altres productes, com lletuga i tomaca. Altra opció molt útil, si sols menjar fora de casa, és utilitzar el pollastre que ens ha sobrat per fer una deliciosa amanida i portar-la al treball o col·legi.

Restes de peix. Encara que pot paréixer més difícil aprofitar el peix, no és impossible! Sempre pots fer unes croquetes de bacallà, una sopa o inclús afegir-lo a l’arròs. Si es tracta de marisc, pots per un bon plat de pasta o un salpicó afegint-li ceba, olives negres i oli d’oliva, boníssim!

Restes de verdures. No les tires mai! Si has utilitzat mitja tomaca per a una amanida o mitja ceba i si creus que es va a fer roí, sempre pots picar la resta i congelar-lo. Una altra opció és triturar-les i fer un deliciós puré. Sempre hi ha una alternativa!

Restes de llegums. Si t’ha sobrat un plat de llegums com unes llentilles o un potatge de cigrons, pots guardar-ho en el congelador per a altra ocasió, el teu ‘jo’ del futur t’ho agrairà! També pots triturar els llegums, afegir un poc d’oli i preparar un boníssim hummus.

Restes de fruita. Quan veges que la fruita comença a estar massa madura i ja no està tan apetitosa, no la tires, hi ha moltíssimes receptes! Pela-la, talla-la i congela-la per fer un gelat o bé un batut de fruites o una melmelada, les opcions són infinites!

Compatir aquesta notícia