Quan la primavera comença a tenyir els camps de color, un dels sabors que anuncia l’arribada amb més força és el del nispro. Xicotet, sucós i lleugerament àcid, este fruit de pell ataronjada s’ha convertit en tot un símbol de l’horta mediterrània, especialment en zones com la nostra Comunitat Valenciana.
Encara que molts l’associen amb les nostres costes, el nispro —o Eriobotrya japonica— és originari del sud-est asiàtic. Va arribar a la Mediterrània fa segles i s’adaptà tan bé al clima suau i assolellat que hui forma part de la nostra identitat agrícola i gastronòmica. En localitats com Callosa d’en Sarrià (Alacant), el cultiu del nispro és quasi una tradició sagrada, fins al punt de comptar amb denominació d’origen.
Però, per què diem que abril “té gust” de nispro?
Perquè és el mes en què arriba al seu punt òptim de maduració. Després d’un hivern de creixement lent, abril ens regala nispros llestos per assaborir: dolços, amb eixe toc àcid tan característic i una textura tendra. És un fruit que no es conserva bé en magatzem; per això, el millor és consumir-lo en temporada i gaudir-lo en tota la seua esplendor.
A més de menjar-lo tal qual, acabat de pelar i fresc, el nispro és molt versàtil a la cuina. En compotes o melmelades per untar a les torrades, en amanides amb formatge fresc, rúcula i anous: combinació perfecta, en coques o bescuits, als quals aporta suculència i aroma, en salses per a carns com el porc o l’ànec, on és ideal o en batuts amb iogurt, gel i un toc de mel: súper refrescant i saludable.
A més de ser deliciós, el nispro aporta beneficis per a la salut: és ric en fibra, vitamina A i antioxidants, i té propietats digestives. Una opció perfecta per a qui vulga cuidar-se de manera natural.
Consumir nispros de proximitat és donar suport als agricultors locals, reduir la petjada ecològica i reconnectar amb els ritmes de la terra. A l’abril, els nostres mercats s’omplin d’este fruit que ens recorda que menjar de temporada també és una manera de cuidar l’entorn.