Escollides pel consell avaluador entre les huit candidates que van concórrer a la convocatòria, seran les primeres iniciatives agroalimentàries sostenibles que formaran part del viver creat en col·laboració amb la UPV, Las Naves i la regidoria d’Agricultura.
Presentat el passat 29 de juny, Agro-Lab és el nom d’un dels projectes formatius més ambiciosos de Mercavalència, un «espai d’emprenedoria per a la innovació social i mediambiental de pimes agroalimentàries, adaptat a les particularitats del sector local, que oferix servicis d’assessorament, formació, accés a recursos i acompanyament a projectes d’I+D’i centrats en aspectes com la producció primària, la transformació, la distribució, la comercialització i l’aprovisionament de mercats existents i nous, o el tractament de residus agroalimentaris».
Creat en col·laboració amb la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València, Las Naves (Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València) i la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles, Agro-Lab té com a objectiu fonamental afavorir el desenvolupament d’un teixit empresarial diversificat que dinamitze la producció, l’elaboració i el consum de productes ecològics i/o de proximitat provinents de l’horta valenciana. I en el dia d’ahir, es van donar a conéixer per fi les dos primeres iniciatives que formaran part del mateix.
Els encarregats de fer públic el veredicte del consell avaluador, que va analitzar entre el 25 de juny i el 25 de juliol les huit propostes que es van presentar a la convocatòria, han sigut el regidor de Comerç i president de Mercavalència, Carlos Galiana, i la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles, Consol Castillo, qui han volgut destacar d’entrada l’excel·lent acollida de la iniciativa i el gran nivell de tots els projectes presentats. Finalment, les escollides per a integrar-se en la incubadora han sigut la proposta d’utilització de la palla de l’arròs com a substrat ecològic per a la producció de diferents varietats de bolets creada per Patricia Díaz i Elena Sulis, i l’empresa dedicada a l’elaboració de postres vegetals, cremes i conserves amb productes ecològics de quilòmetre zero Monvital.
La prova pilot d’ambdós projectes tindrà lloc entre l’1 de setembre i el 30 de novembre de 2017, amb possibilitat d’ampliar-la tres mesos més. La posada en marxa d’esta iniciativa de formació i innovació és, en paraules de Consol Castillo, el primer pas en la consolidació d’Agro-Lab com «una eina generadora d’ocupació, de benefici i d’una nova cultura de l’alimentació, tant pel que fa a la producció com a la distribució».