Sabies que en algunes piràmides hi ha jeroglífics on s’indica que els egipcis consumien porros habitualment?
Esta fantàstica verdura es pot consumir crua o cuita. Si els piques molt fins podràs afegir-los a amanides en cru. Bollits, poden ser un plat de verdura. I també pots cuinar-los com a ingredients en guisats, en potatges de llegums o hortalisses, o saltats com a guarnició.
Habitualment consumim la part blanca del porro, que és la més tendra, però les seues fulles verdes també poden aprofitar-se en caldos, aportant un agradable sabor i frescor a guisats de carn, i com a deliciosos cruixents, si els talles a la juliana.
En els darrers temps hem integrat els porros en l’elaboració de receptes de purés, pasta fullada i pastissos. Un exemple d’això seria la coneguda vichyssoise, una crema elaborada amb porro i creïlla que podem prendre freda o calenta.
Hui et proposarem un parell de receptes saludables amb el porro com a element protagonista:
Porros amb tomàquet
Netegem els porros, traent totes les fulles verdes, tallem la part blanca en quatre trossos i els bollim durant vint minuts.
Pelem les tomaques i traem les llavors amb el suc (que podem reservar per a una sopa o una vinagreta). Tallem la carn de la tomaca tan xicoteta com puguem, afegim alls picats, un pessic de sal i de sucre, i els pebres variats juntament amb l’oli d’oliva. Ho triturem tot fins a formar una crema, que cuinarem a foc suau durant 15 minuts, fins que es forme una crema densa. Afegim unes fulletes d’alfàbega perquè aromatitze la tomaca.
Traem del foc i deixem que es tempere abans de servir. Amanim els porros amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra, un pessic de sal i la crema de tomaca aromatitzada. Vos suggerim menjar-ho temperat.
Tallarins amb bolets i porros
Saltegem cebes tallades a la juliana (tires fines) i quan estiguen toves, afegim els bolets nets i filetejats.
Afegim el suc de llima i el vi i una volta evaporat el vi, afegim el julivert picat i un pessic de sal. Reservem.
D’altra banda, bollim els porros i quan estiguen cuits els escorrem.
Coem la pasta en una cassola amb aigua bollint i sal durant 8 minuts aproximadament. Un cop cuita, l’escorrem i barregem la pasta amb el saltat de bolets i porros que hem reservat prèviament.
Ho remenem tot i servim calent.
“Bon appétit!”