Brandada de bacallà: l’aperitiu perfecte

A qui no li agrada el picotege? Sempre que mengem amb companyia, els formatges, els patés, els entremesos i els entrants volen. Per això, la recepta de hui tindrà contents als amants dels aperitius.

La brandada de bacallà és un plat tradicional mediterrani (encara que ara també es fa en el nord) la dificultat més gran del qual és trobar bacallà de qualitat. Però no et preocupes, d’això ens encarreguem nosaltres des del nostre Mercat del Peix.

Recorda que la brandada és una crema que es basa en l’emulsió de l’oli d’oliva i la gelatina del bacallà, així que necessitaràs tindre un bon joc de mans.

Posem fil a l’agulla!

Ingredients

Per a 6-8 persones:

 • 350 g de llom de bacallà salat
 • 3 grans d’all (o al gust)
 • Un pessic de sal
 • 40 ml de llet temperada
 • 250 ml d’oli d’oliva verge

Passos a seguir

 1. Comencem dessalant el bacallà posant-lo en aigua freda en la nevera. Ha d’estar completament cobert d’aigua durant 24 a 48 hores (segons la mida). L’aigua l’hem de renovar cada 8 hores.
 2. Per a assegurar-nos que el bacallà està al punt, provem una esquerda. Hem de tindre en compte que la sal es diluirà després amb l’oli.
 3. Una vegada l’hem dessalat al gust, llevem la pell i les espines al bacallà, encara que també pots comprar-lo pelat i desespinat.
 4. Posar en una paella un xorret d’oli a calfar a foc mitjà. 
 5. Mallem els alls amb un pessic de sal fins a obtenir una pasta i sofregim esta pasta en l’oli just fins que comence a agafar color. Si vols un sabor més suau, pica els alls en lloc de mallar-los.
 6. Agreguem els trossos de bacallà a la paella i el sofregim fins que estiga cuit i comence a soltar la seua gelatina.
 7.  L’apartem del foc i esmicolem el bacallà un poc amb una cullera de fusta.
 8. Comencem a batre la mescla amb unes varetes per a anar emulsionant afegint l’oli d’oliva a poc a poc. Al principi, podem agregar poca quantitat cada vegada, que es pot anar augmentant a mesura que emulsiona, com en una maionesa convencional.
 9. Quan quede ja poc oli per afegir, agreguem la llet temperada en dues vegades, alternadament amb oli, i continuem batent amb les varetes fins a emulsionar-ho tot.
 10. Aboquem el resultat final en un recipient i deixem refredar, unes hores a la nevera li faran un favor.
 11.  Disfrutar-lo amb pa del dia del teu forn de confiança.

Compatir aquesta notícia