Carxofes: com escollir-les, conservar-les i cuinar-les

Se’t fa bola cuinar carxofes? Doncs estàs de sort! Ací tens la guia completa amb tot el que has de saber sobre elles. Continua llegint per a saber-ho tot de les carxofes: com escollir-les, conservar-les i cuinar-les.

Com triar les millors carxofes

Hem de triar les que siguen més amples i pesades en relació amb la seua grandària. Han de tindre la base gruixuda i compacta, ben formades i tancades en la part superior La qualitat de les carxofes no depén de la grandària, sinó més aviat de la proporció pes-grandària. És a dir, si tenim en la mà dues carxofes de la mateixa mida, agafarem la que pese més.

Per altra banda, la millor manera de saber si són fresques és pressionar un poc les fulles. Si escoltem un lleu cruixit, és que encara està fresca. A més, normalment hem d’evitar les que tinguen taques marrons. Encara que quan fa molt fred és normal que les puntes de les fulles exteriors i la tija tinguen taques de color brunenc sense afectar la qualitat.

Com fer durar les carxofes

Si has comprat les carxofes ben fresques, et duraran fins a una setmana a la nevera. El nostre consell és que les guardes a una bossa de plàstic sense retirar la tija ni les fulles. Per altra banda, ficar-les a un got d’aigua com un ram de flors a un gerro, ajudarà a reviure-les i a què mantinguen el color.

Si vols conservar-les més temps, el més ràpid és congelar-les. Però abans hauràs de preparar-les. 

Comença retirant les fulles externes i tallant la part superior de la carxofa (amb 1 o 2 centímetres sol ser suficient). Després talla-les en meitats, quarts o huitens i escalda-les durant uns 5 minuts en aigua amb suc de llima.

Passa-les per aigua freda per a tallar la cocció, escorre-les i seca-les a fons. Finalment, separa-les en les racions que consideres i guarda-les al congelador en el teu recipient preferit.

Com cuinar les carxofes

Abans de res, cal dir que cada forma de cuinar, requereix una forma de tallar la carxofa diferent. Es poden cuinar senceres si les fem a la brasa o en làmines si les volem fregir o fer un carpaccio. En este cas, partirem de la forma més universal per a preparar-les, que és tallar-les en quarts o meitats.

Comencem retirant totes les fulles dures fins que apareguen les grogues i tendres i cedisquen molt poc. Ara és el moment de tallar la meitat superior de les carxofes i partir-les per la meitat o en quarts.

Només tallades, les carxofes solen ennegrir-se, i per això recomanem el truc tradicional de ruixar-les amb suc de llima. Per si no t’agrada el regust que deixa, el suc de taronja dona el mateix resultat i no deixa tant de sabor.

I ja estaria! Una vegada preparades, les carxofes es poden afegir a qualsevol plat. Sofregeix-les, fes-les al forn, amb arròs caldos, amb el bullit… N’hi ha moltíssimes possibilitats! Fins i tot es poden aprofitar les fulles que no es mengen per a fer un caldo ràpid i saborós.

Compatir aquesta notícia