Comença la temporada de la nostra clòtxina, el tresor del Mediterrani

Comença la temporada de la nostra clòtxina, el tresor del Mediterrani

Com cada maig li donem la benvinguda al gran tresor del Mediterrani, la clòtxina, que comença la seua temporada i no serà fins a setembre que ens acomiadem d’este xicotet mol·lusc.

Però sabries diferenciar-la dels musclos (mejillons)? Perquè les clòtxines de la Comunitat Valenciana són un producte propi, únic i exquisit, criat a les nostres costes i d’una gran qualitat. Són mol·luscos molt similars però en fixar-se un poc es veuen les diferències.

El grandària: La clòtxina és més menuda
El sabor: la clòtxina té un sabor molt més intens
El seu color: la clòtxina té un color més ataronjat i no tan roig i saturat
La seua textura: la clòtxina és molt més suau

I si amb estos consells no t’acabes d’aclarir, hi ha un element fonamental que t’assegura que estàs comprant clòtxines del mediterrani, i és l’etiqueta amb la senyera de la Comunitat Valenciana i una Marca de Qualitat creada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua.

Una altra curiositat de les clòtxines valencianes és la seua limitada producció, que es realitza únicament a les batees (així és com ho denominen els coneguts agricultors de la mar) del Port de València i de Sagunt, on es cultiven les clòtxines, amb un procés molt elaborat. Comença amb la selecció de la “semilla” (l’embrió de l’animal), se subjecten amb cordes trençades perquè es desenvolupen mentre estan submergides en la mar durant els mesos de novembre fins a abril que es quan es tanca el procés de collita.

L’alimentació de la clòtxina es realitza a través del filtratge d’aigua de la mar del Mediterrani, prenent el plàncton i expulsant el que no poden aprofitar. Després d’este procés, totes les clòtxines reben una rentada i filtracions d’aigua neta per eliminar qualsevol impuresa.

La producció de clòtxines continua essent una producció artesanal històrica que ha passat de generació en generació des de finals del segle XIX. I els millors exemplars els podreu trobar als Mercats Municipals I Pescateries de proximitat.

Compatir aquesta notícia