Dia dels llegums: idees de plats calents per menjar llegums quan fa fred

Hui, 10 de febrer, se celebra el Dia Mundial dels Llegums. Un dia per creanr consciència col·lectiva al voltant dels beneficis per a la salut que té el consum d’este tipus d’aliments.

Els llegums són llavors comestibles. Algunes de les més consumides són: les llentilles, els cigrons, els pèsols, els fesols, les faves… Uns aliments dels quals resulten plats deliciosos molt bons per al nostre cos, ja que tenen un alt contingut en fibra, la qual cosa augmenta la sensació de sacietat i permet estabilitzar els nivells de glucèmia, protegeixen el cor, són una gran font de ferro i agreguen molta proteïna als teus menjars.

Per tot això, volem deixar-vos unes idees de plats calentets que fer amb llegums. Uns plats de cullera tradicionals (o no tant) que apeteixen tant en esta època.

Moros i cristians

Un plat típic cubà que té el seu origen a Espanya. La mescla perfecta d’arròs i llegums, donant com a resultat un plat amb moltíssims beneficis nutricionals.

Ingredients per a 4 persones:

  • 200g de fesols negres secs
  • 200g d’arròs llarg
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • 1 pimentó verd
  • 2 tomaques
  • 3 culleradetes de comí
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Cal posar els fesols en remulle la nit anterior. I l’endemà, quan anem a fer la recepta, hi ha que posar els fesols a bollir durant 50 minuts en la mateixa aigua en la que han reposat durant la nit.
  2. Pela i pica la ceba, els alls, el pimentó i la tomaca i posa’l tot junt en una cassola amb un poc d’oli d’oliva. Ofega uns tres minuts abans d’afegir la tomaca i el comí i continua fent el sofregit durant un parell de minuts més.
  3. Posa de nou els fesols negres al foc i afigeix el sofregit que hem realitzat en el pas anterior. Remou bé i afig l’arròs prèviament rentat.
  4. Retoca de sal i pebre, tapa la cassola i deixa bollir a foc suau durant uns 20 minuts, fins que l’arròs estiga en el seu punt.

Potatge de fesols amb calamarons

Un potatge tradicional que et fa entrar el cos en calor en estos dies tan freds.

Ingredients per a 4 persones:

  • 200g de fesols
  • 200g de calamarons
  • 1 pimentó verd
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • 1dl de vi blanc
  • 1 rovell d’ou cuit
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branca d’api
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Posa a ablanir els fesols la nit anterior i escorre’ls al matí següent.
  2. En una cassola posa els fesols escorreguts junt amb la ceba, el llorer i l’api i cobreix d’aigua. Cou a mig foc.
  3. Mentrestant, neteja els calamarons i en una paella amb oli d’oliva, estofa l’all ben picat i el pimentó verd tallat en tires. Incorpora els calamarons, deixa que couen durant un minut i rega amb el vi blanc. Deixa cuir uns 3 minuts més aproximadament.
  4. Quan els fesols estiguen a meitat de fer, afegeix la mescla dels calamarons i retoca de sal i pebre. Cou a foc lent fins que els fesols estiguen blans i el caldo haja espessit.
  5. Afegeix després el rovell de l’ou cuit i serveix molt calent.

Cigrons amb xoriço

Una recepta molt senzilla de fer en la que soles necessitaràs una olla. No hi ha excusa per a menjar plats de cullera.

Ingredients per a 4 persones:

  • 250g de cigrons
  • 250g de xoriço
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • 2 carlotes
  • ½ pimentó verd
  • 2 tomaques
  • ½ culleradeta de pimentó
  • Oli d’oliva
  • Sal

Preparació:

  1. Com tots els llegums, cal posar els cigrons a remulle la nit anterior.
  2. Pela i pica molt fi l’all, la ceba, el pimentó i les carlotes. Posa tots els ingredients ben picats en una olla amb poc d’oli i sal i ofega.
  3. Quan comencen a agafar un poc de color, afegeix el pimentó i remou ràpidament perquè no es creme. Afegeix després les dues tomaques ratllades i cuina uns minuts més fins que el sofregit estiga fet.
  4. Talla el xoriço en rodanxes i incorpora’l a la cassola. Ofega lleugerament perquè solte tot el seu sabor.
  5. Tira els cigrons escorreguts, remou i assaona al gust.
  6. Cobreix tota la mescla amb aigua, tapa la cassola i deixa cuir durant 3 hores. Veu afegint més aigua al llarg de la cocció. Si prefereixes fer-ho en l’olla exprés, tardarà uns 40-50 minuts.

Bolonyesa de llentilles

No és una salsa per als espaguetis, és altra forma de menjar llentilles que no és la tradicional i amb la que segur que conquistes als més xicotets de la casa.

Ingredients per a 4 persones:

  • 200g de llentilles
  • 1 fulla de llorer
  • 6 tomaques
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 4 alls
  • 2 pimentons rojos
  • 1 pimentó verd
  • 6 fulles d’alfàbega
  • 1 got de vi blanc
  • 1 got de caldo de verdures
  • Orenga
  • Timó
  • 2 cullerades de sucre moreno
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Preparació:

  1. Cou les llentilles amb un poc de sal i la fulla de llorer. Quan estiguen blanetes, escorre i reserva.
  2. Pica molt fi totes les verdures: la ceba, els pimentons rojos, el pimentó verd, els grans d’alls i la carlota.
  3. Posa una paella al foc amb un poc d’oli d’oliva. Afegeix primer la ceba i quan estiga feta, incorpora els alls, els pimentons i la carlota. Cuina a foc lent fins que les verdures estiguen calfades.
  4. Aboca sobre la mescla el got de vi i continua cuinant fins que s’evapore l’alcohol reduïsca.
  5. Tira les tomaques triturades amb l’alfàbega, un pessic de sal i les dues cullerades de sucre moreno per a reduir l’acidesa.
  6. Cuina tot a mig foc fins que quede una salsa de tomaca espessa. Afegeix en este moment el caldo de verdures, el timó, un poc d’orenga i salpebra al gust.
  7. Quan la salsa comence a bollir, incorpora les llentilles cuites i remou durant 10 minuts perquè s’impregne de tot el sabor.

Compatir aquesta notícia