Hui se celebra el Dia Mundial de la paella, un dels plats més emblemàtics de la cuina valenciana.
Però tots sabem que no totes estan igual de bones… per això volem donar-te els millors trucs perquè t’isquen riquíssimes i deixes sorpresos a tots els teus convidats o inclús… guanyes el concurs de la teua falla o poble!
1. No és un arròs amb coses.
Tria bé els ingredients de la paella valenciana al mercat, entre aquells que estiguen més frescos. Això serà el punt d’eixida per a una paella deliciosa. Et recordem els ingredients: arròs (si es bomba, millor), pollastre, conill, bajoqueta, garrofó, oli d’oliva, pimentó dolç, tomaca triturada, safrà, sal i romer fresc.
Si no porta açò o porta més coses, no és una paella valenciana. Encara que una recepta tradicional també accepta la carxofa (en temporada) i els caragols.
2. Tria bé la pella.
És a dir, el recipient on l’elaboraràs. L’elecció dependrà de si la vas a fer a gas, a llenya, en la vitroceràmica…
Per a gas o llenya has de triar una que siga d’acer polit. Són les més tradicionals i les que millor distribueixen la calor per tota la superfície, però tenen un inconvenient: s’oxiden. Per això és important que cada volta que la fregues després de cada ús, untes per tota la superfície un poquet d’oli.
També per a gas o llenya tens les d’acer esmaltat. Són quasi, quasi iguals que les primeres, amb la diferència que no necessiten manteniment. Això sí, cal tindre molta precaució amb els colps, ja que salta l’esmaltatge.
Per a inducció o vitroceràmica has de triar aquelles que ho indiquen específicament. Són un poquet més gosses, ja que han de suportar major concentració de calor, però l’arròs et quedarà igual de bo.
3. Posa sal a les vores.
Després de posar l’oli d’oliva al centre, afig sal per les vores de la paella, així evitaràs que es creme la carn quan l’afiges.
4. Fes un bon sofregit.
Tingues paciència en este pas, perquè serà la clau per a un bon caldo. I si hi ha bon caldo, hi ha bona paella.
Daura bé el pollastre i el conill fins que quede molt ben fet. Després afig la verdura, amb molt de compte perquè no es creme, si no deixarà un sabor amarg a l’arròs. Incorpora després el pimentó i la tomaca i deixa que es faça bé, bé mesclant-ho amb la resta d’ingredients.
5. Elabora un bon caldo.
Passa exactament el mateix que amb el truc anterior. S’ha de tindre paciència.
Una vegada poses l’aigua, deixa el caldo fent-se bastant de temps. Pensa que tots els ingredients han de soltar el seu suc al caldo, per la qual cosa no serà qüestió de 10 minuts.
Deixa que es faça bé el caldo més o menys mitja hora.
6. Utilitza safrà de veritat.
El safrà és un ingredient distintiu de la paella i li dona un sabor especial i diferent a si li dones color amb un altre colorant alimentari.
Hi ha els qui suggereixen infusionar els brins de safrà amb un poc de caldo calent abans d’afegir-lo a l’arròs, així alliberes el sabor, i el color queda de manera més uniforme.
7. Prohibit tocar l’arròs durant la cocció.
Una vegada afiges l’arròs al caldo (en forma de creu, com és tradicional), distribueix-ho per tota la superfície, però no ho toques més! Si ho fas el midó es despendrà dels grans i et quedarà empastrat.
8. Acaba-la amb foc fort.
Perquè isca eixe riquíssim socarrat és important que puges el foc els últims minuts de cocció, això serà la clau.
9. Deixa-la reposar.
Una vega estiga l’arròs al seu punt, deixa la paella fora del foc entre 5 i 10 minuts. Això trau més els sabors i serà el que marque la diferència.