La Fundació Espanyola de la Nutrició afirma que el codony és molt ric en fibra i que, a més, suavitza la digestió i prevé els trastorns gastrointestinals. Per això i perquè estem en temporada, et donem alguns detalls perquè conegues una mica més este producte així com algunes receptes.
Valor nutricional del codony
– Calories: 29 kcal
– Greixos totals: 0,225 g
– Colesterol: 0 mg
– Fibra: 6,4 g
– Potassi: 200 mg
– Hidrats de carboni: 6,3 g
– Proteïnes: 0,3 g
Per què és bo menjar codony?
- Ajuda a baixar pes.
- Protegeix la pell.
- Regula la pressió sanguínia.
- Controla les reaccions al·lèrgiques.
- Ajuda a tindre un millor sistema immunitari.
- Millora la circulació i la salut capil·lar.
Quan comprar codonys?
Els primers codonys apareixen en el mercat des de principis de tardor, mantenint-se fins a principis d’hivern. A l’hora de la compra, cal triar els que presenten aspecte carnós, amb la pell totalment intacta i parcialment groga.
Els codonys molt madurs solen presentar taques, que no tenen importància si els vas a coure immediatament. No obstant això, cal rebutjar els codonys durs i verds, és a dir, immadurs.
Com conservar-los?
Els codonys verds han de deixar-se madurar a temperatura ambient. Els que ja estiguen madurs es conserven bé en el frigorífic durant algunes setmanes, sent recomanable embolicar-los individualment.
El seu ús en la cuina
Els codonys es consumeixen únicament després de la seua cocció, sovint en forma de melmelades, gelees o dolç de codony. Encara que també són adequats per a la confecció de compotes, sucs, productes de pastisseria i altres postres de tardor per a gaudir de l’estació.