El regadiu històric de L’Horta Valenciana declarat Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM)

El regadiu històric de L’Horta Valenciana declarat Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM)

La nostra horta és la combinació perfecta entre el món rural i l’urbà, així com un sistema productiu històric on s’integren les cultures agrícola i hidràulica, que han anat creant un paratge únic.

Hui ens em despertat amb una notícia que ens ompli d’orgull, la Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat el regadiu històric de l’horta valenciana “Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM)”. Candidatura que ha comptat amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i que va ser presentada per l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i altres institucions.

EL SIPAM identifica, reconeix, promou i garantitza el futur dels sistemes agrícoles tradicionals que combinen les tres dimensions del desenvolupament sostenible, la economia, la social i la mediambiental, i que a més son un exemple real de contribució decisiva per la consecució de l’Agenda 2030 de l’ONU.

L’Horta de València és un dels paisatges de l’horta mediterrània més rellevants d’Europa, un espai de valors productius, ambientals, culturals i visuals. La seua xarxa de reg s’estén per l’àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i per dotzenes de municipis. Els camps de cultiu, canals d’aigua, camins rurals, les edificacions típiques valencianes com les alqueries i les barraques, i per descomptat el nostre tresor natural, el Parc Natural de l’Albufera, conformen el seu paratge únic.

La seua gestió tradicional de l’aigua contribueix a estabilitzar el subministrament i l’ús de l’aigua i que s’ha adaptat a les noves tendències de desenvolupament sostenible. D’aquesta forma contribueix a més a l’Agenda de Desenvolupament Sostenible, en particular als objectius 2 (fam zero) i 6 (aigua neta i sanejament), ja que mitiga i prevé el canvi climàtic i permet l’ús continu del territori agrícola.

*Text adaptat

 

Compatir aquesta notícia