Els diferents tipus d’oli d’oliva

Els diferents tipus d’oli d’oliva

L’oli d’oliva és un dels productes més utilitzats en la nostra cuina i més consumit en la dieta mediterrània. A més, com que Espanya és un gran productor d’olis de gran qualitat, vos recomanem que disfruteu de l’oli produït i envasat al nostre país.

Encara que, de forma genèrica, sempre ens referim a ell com a “oli d’oliva”, és important saber que existeixen diferents tipus. A continuació, t’expliquem les classes d’oli d’oliva que existeixen, segons la legislació de la Unió Europea (Reglament CE 1019/2002).

Tipus d’oli d’oliva per a consumidors finals:

Oli d’oliva verge extra. És el de major qualitat, ja que s’extreu únicament a través de processos mecànics, i té un grau d’acidesa màxima del 0,8% (a menys grau d’acidesa, més qualitat del fruit i de l’oli produït). En aquest cas, l’oliva es moltura el mateix dia de la seva recol·lecció i a baixes temperatures, i es pot considerar suc d’olives sense additius ni conservants

Oli d’oliva verge. A l’igual que l’anterior, s’extreu directament de l’oliva tan sols amb processos mecànics. No obstant això, perd la denominació “extra” al detectar-se una pèrdua de qualitat per defectes en l’oliva o en el procés d’elaboració. El seu grau d’acidesa pot arribar fins al 2% i sol elaborar-se en últimes setmanes de recol·lecció, amb una oliva molt madura i que ha patit condicions adverses, com gelades.

Oli d’oliva. Combina oli d’oliva refinat amb oli d’oliva verge extra i / o verge. Té un nivell d’acidesa de fins a l’1% i ha estat tractat químicament. Aquest tipus es divideix en oli suau (0.4%) i en oli intens (1%).

Oli d’orujo d’oliva. Es tracta de l’oli de menor qualitat apte per al consum, amb tractament químic, i resultat de la barreja d’oli d’orujo refinat amb oli d’oliva verge. Ha de tenir un grau d’acidesa no superior a l’1%.

Compatir aquesta notícia