La depuradora de Mercavalència fa 10 anys i ho celebra amb Julieta XLF

La depuradora d’aigües de Mercavalència fa 10 anys des de la seua construcció. Es tracta d’una instal·lació referent que depura 1200m3 d’aigua al dia, l’equivalent al consum d’una població de 45.000 habitants.

Per celebrar esta efemèride i fer conèixer la instal·lació, s’ha encarregat a Julieta XLF un mural representatiu.

La famosa artista urbana s’ha inspirat en el procés de transformació de l’aigua que dur a terme la depuradora.

  • La gota d’aigua, com una gran metàfora del procés, mostra les diferents etapes.
  • L’aigua contaminada es neteja amb un procés natural, amb bacteris. “Es tracta d’una intervenció de l’ésser humà per netejar l’aigua, per això la figura de la xiqueta llança els bacteris”, explica Julieta XLF.
  • L’au fènix, símbol recurrent de l’artista valenciana, plasma el renaixement de l’aigua, que tanca el cercle d’este preuat ben natural.

La depuradora de Mercavalència fa 10 anys

La depuració es duu a terme amb un procés fisicoquímic-biològic. Actualment i per la constant millora de la instal·lació, s’està reduint el consum de productes químics. La part més important de la depuració és el procés biològic, en què milions de bacteris s’encarreguen de transformar l’aigua.

El manteniment amb vida i en bona forma d’estes bacteris constitueix el gran treball a la depuradora. I en este sentit s’ha engegat un sofisticat sistema de manteniment de les graelles d’aireig.

La depuradora es va construir al 2011 responent per a l’obtenció de l’autorització ambiental integrada de l’escorxador. Al 2013, als dos anys de la seua construcció, la revista d’EPSAR (que valora la qualitat i l’eficiència de les depuradores públiques i privades) va destacar la de Mercavalència com la millor qualificada. Actualment, la ISO 14001:2015, certificació ambiental de l’escorxador, reconeix la depuradora com un dels punts forts gràcies als seus bons processos i l’òptim control.

Després de deu anys i més de 3 milions i mig de metres cúbics depurats, segueix en plena forma. Les persones encarregades del funcionament segueixen optimitzant cadascun dels processos per aconseguir millorar l’eficiència. Des del punt de vista dels resultats analítics, el permís d’abocament és de 1000 parts per milió de DQO; la depuradora de Mercavalència sol estar entre els 40 i els 50.

Pel que fa al futur de la instal·lació, s’està treballant amb el Cicle Integral de l’Aigua perquè l’aigua depurada tinga  una nova vida al servei de la societat i tancar així el cercle.

Ara, amb este mural de Julieta XLF, es pretén atreure l’atenció sobre una instal·lació clau per a la consecució dels ODS. I és que l’aigua és un bé fonamental que cal utilitzar amb eficiència i les empreses han de ser responsables amb la gestió dels recursos hídrics.

Compatir aquesta notícia