La Ecotira de Mercavalència, el centre de distribució de producte ecològic local cada vegada més a prop

La Ecotira de Mercavalència, el centre de distribució de producte ecològic local cada vegada més a prop

 

La iniciativa s’engega amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Mercavalència, el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI) i el Consell de l’Horta de València.

 

Mercavalència espera comptar a principis de 2021 amb una línia de productes ecològics de l’Horta de València, que s’identificarà amb el nom de l’Ecotira. D’aquesta manera, la històrica Tira de Comptar, que en l’actualitat és el major mercat de venda de proximitat del municipi de València, millorarà els seus canals de distribució i logística entre les iniciatives ecològiques i de proximitat i les empreses de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana.

La iniciativa naix en resposta a la creixent demanda d’aliments ecològics i de proximitat per part de la ciutadania, i amb l’objectiu de reforçar la connexió entre el sector primari ecològic i l’incipient teixit d’empreses de l’entorn de València que cada vegada més demanen el proveïment d’aliments ecològics i de proximitat. Tanmateix, es desenvoluparà mitjançant un procés de consulta i treball compartit amb el sector productiu ecològic durant la seua fase pilot.

D’altra banda, amb aquesta nova línia, la Tira de Comptar de Mercavalència, que perviu des del segle XII com al principal mercat de venda directa de València, assumeix també el difícil repte d’afavorir i incentivar el relleu generacional i la transició cap a models productius i de comercialització més sostenibles per part dels actuals operadors i operadores.

Dins d’aquest objectiu, Mercavalència revisarà els horaris d’obertura de la Tira de Comptar en el cas que el projecte de l’Ecotira ho requerisca, i treballarà en la fase pilot del projecte amb Las Naves en la investigació d’un sistema de distribució i logística sostenible. L’objectiu és poder concentrar l’oferta d’aliments ecològics i de proximitat en l’espai de la Tira de Comptar des d’un enfocament d’innovació social, que pose en el centre la cooperació i articulació entre les iniciatives productives ecològiques, reforçant la participació i la transparència.

La participació del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) garanteix que el nou mercat de l’Ecotira siga conegut entre el sector productiu ecològic valencià per tal que hi participen el major nombre possible d’iniciatives. Tanmateix, el CAECV informarà l’Ecotira sobre els requisits exigibles que han de complir els operadors i les operadores per a anunciar i comercialitzar els seus productes com a ecològics en la Tira de Comptar.

Aquest projecte es posa en marxa amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre Alejandro Ramón, regidor delegat d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València; Carlos Galiana, president de Mercavalència, regidor delegat de Comerç i vicepresident de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Promoció Estratègica, el Desenvolupament i la Innovació Urbana (Las Naves); José Antonio Rico Navarro, president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV); Pedro Escriche, president del Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI); i Mireia Mollà, en qualitat de presidenta del Consell de l’Horta de València.

 

(DECLARACIONS D’ALEJANDRO RAMON I CARLOS GALIANA)

CARLOS GALIANA: Amb l’Ecotira utilitzarem el sistema de distribució de la Tira de Comptar de Mercavalència per a fer arribar, a través dels mercats municipals i les botigues de proximitat, el producte ecològic de la nostra horta a tots els racons de la ciutat. Això ens situarà una vegada més com a referent, no sols en alimentació, si no també en distribució sostenible. Dins dels compromisos adquirits amb la signatura del Pacte de Milà i amb l’Estratègia Alimentària Municipal aquest conveni aprofita els nostres sistemes ancestrals per a redefinir el sistema alimentari sostenible del futur.

Alejandro Ramon: el primer que cal destacar d’este conveni és que és una mostra més de la gran capacitat de coordinació i treball que hi ha al Govern del Rialto. És un conveni que implica a diverses regidories i altres institucions. L’Ecotira serà una nova ferramenta molt útil no sols per al foment de la venda de productes de producció local, dels nostres camps, sinó en especial d’aquells productors que fan producte ecològic, ja que serà el lloc de referència on els proveïdors puguen abastir-se d’eixa tipologia d’aliment en concret, com és el productes local, de proximitat i ecològic.

 

CONVENI PER A LA IMPLEMENTACIÓ D’UNA LÍNIA DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA EN LA TIRA DE COMPTAR DE MERCAVALÈNCIA

La signatura d’aquest conveni s’em¬marca en l’acord marc de col·laboració signat per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Mer¬cavalència i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, el 25 de febrer de 2019.

També atén als diferents compromisos institucionals que des de l’àmbit municipal s’han assumit a l’hora de promoure un sistema alimentari més just, sostenible i saludable per al municipi de València, com ara el Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes, l’Estratègia Agroalimentària de València 2025 o el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de València 2025.

En l’àmbit autonòmic, el conveni respon a compromisos adquirits per la Generalitat Valenciana, com el 1r Pla de Producció Ecològica de la Comunitat Valenciana o el Decret 201/2017 pel qual es regula la venda de proximitat de productes agroalimentaris, elaborats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, o la Guia de menjadors escolars 2018 elaborada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Finalment, el projecte de l’Ecotira manté una clara convergència amb el Pla de Desenvolupament Agrari elaborat pel Consell de l’Horta i comptarà amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació mitjançant el finançament del projecte Grup Operatiu Alimentació Pública Sostenible 4.0, aprovat el 22 de novembre de 2019, que serà coordinat pel Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI), amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

Compatir aquesta notícia