Maduixa: la reina de la primavera arriba als mercats municipals

Maduixa: la reina de la primavera arriba als mercats municipals

Ja ha arribat la primavera i amb ella molts productes típics d’esta temporada, com les maduixes. El seu color i sabor la converteixen en una fruita molt versàtil a la cuina, sobretot en rebosteria, on pots deixar volar la imaginació i emprar-la pràcticament per a tot. No obstant, si vols innovar un poc, també pots utilitzar esta fruita en plats salats. 

 

Coneix un poc més esta fruita

La maduixa és típica de zones humides i climes temperats i naix de la planta de la maduixera. Al món es coneixen 1.000 varietats de maduixes, entre les que es poden destacar la maduixa europea, més xicoteta, delicada i amb un sabor dolç. També la maduixa americana o ‘maduixot’ que és més gran i resistent, però menys dolça i les maduixes silvestres, que són més cares perquè són més difícils de trobar. 

A Espanya es cultiven principalment a Huelva, que representa el 65% del volum de la producció nacional. Encara que Barcelona, València i Extremadura són també llocs amb una producció important d’esta fruita.

 

Com escollir-les i conservar-les 

Segons la varietat, la maduixera floreix des de finals d’hivern fins a principis d’estiu, per tant, els fruits maduren durant tota la primavera i podem trobar maduixes als mercats municipals des de març fins a juliol. 

Quan es troben en el seu punt òptim, les maduixes tenen una olor inconfusible que fa que  les puguem reconéixer de seguida. Per tant, a l’hora d’escollir, és important fixar-se que siguen grosses, brillants i fresques. 

Per conservar-les sempre és millor si es guarden al frigorífic o en un lloc fresc, obscur i ventilat. La calor, el transport i la humitat són els seus majors enemics, ja que farà que es facen malbé amb facilitat. Encara que són aliments molt delicats, en bones condicions poden conservar-se fins a 5 dies, si no estan molt madures. 

 

Les maduixes a la cuina

A la cuina hi ha dos regles fonamentals: no menejar molt les maduixes i no exposar-les a la calor. També és important rentar-les a l’últim moment, abans de servir-les i no deixar-les a remull, perquè no es perda el suc. 

El seu sabor dolç i perfumat fa que siguen perfectes per prendre al natural o bé acompanyades d’altres fruites o un suc de taronja. Si vols innovar un poc, pots provar d’incloure-les en una amanida i donar-li un poc de contrast de sabors. També són perfectes per preparar qualsevol tipus de dolç com un pastís o un batut de fruites. 

Compatir aquesta notícia