Molt fort… coneixies la història de la Flor de Pasqua?

No tot anava a ser parlar de menjar… perquè el Nadal és molt més! El Nadal també són flors! Perquè què seria del Nadal sense la Flor de Pasqua?

És molt habitual en aquest període nadalenc trobar-se amb esta flor per tot arreu, comerços, carrers, cases, centres educatius… estem parlant de la Flor de Pasqua o Flor de Nadal, convertida ja en una tradició com muntar el betlem o posar l’arbre de Nadal. El seu color roig ens envaeix I fa que augmente el nostre esperit nadalenc. Però vos sabeu la seua història?
Primer que res, dir que la Flor de Pasqua, no és una flor, en realitat és una planta de la família de les Euphorbiaceae, nativa de Mesoamèrica. Es tracta d’un xicotet arbre, i al que comunament anomenem flor, és en realitat un conjunt de fulles modificades, el centre de les quals pareix una vertadera flor. Les seues fulles són dentades de color verd obscur, i al final de la seua floració es tornen rogenques.

El seu origen, encara que per a molts puga sorprendre, és de Mèxic, i tenia un important simbolisme per a la cultura azteca. Van ser els frares, pel segle XVI, que estaven allí evangelitzant, els primers en utilitzar aquesta flor per a donar-li calor als seus monestirs, durant les dades nadalenques. I per a major curiositat, va ser el polític Joel Robert Poinsett (esta planta també és coneguda com a Poinsetia) el que la va fer famosa. Ell era l’ambaixador d’Estats Units a Mèxic entre el 1825 i 1829, i fascinat per la bellesa d’esta planta, va decidir emportar-se-la a Carolina del Sud on residia, cultivar-la i regalar-la als seus amics.
I encara que ara siga un símbol per excel·lència nadalenc, una tradició que pareix tan nostra, no ho és. No va ser fins als anys 80 que va aplegar a Espanya. Ara es cultiva per Almeria, Cantàbria, Catalunya, Múrcia i de la zona del Llevant de la Comunitat Valenciana, i la seua demanda va augmentant any rere any, amb una xifra al voltant dels 9 milions de plantes, que decoraran els nostres carrers, comerços i cases i ens ompliran de l’esperit nadalenc.

Compatir aquesta notícia