Moniato: com emprar-lo a la cuina

Propietats

El moniato és una arrel similar a la patata, però resulta més interessant a nivell nutricional per la presència dels betacarotens que li donen el típic color taronja. També tenen un gran potencial anticancerigen i antiinflamatori al teixit cerebral i nerviós del nostre cos.

El moniato ens proporciona molta fibra dietètica que beneficia l’aparell digestiu, alhora que regula els nivells de glucosa a la sang. I tampoc oblidem que és una gran font de magnesi.

Receptes

Esta verdura tardorenca es pot cuinar com la patata, així que ens permet moltes maneres de cocció i infinitat de receptes saludables. Som-hi.

Moniato al forn

Després de rentar-los a consciència, els tallarem a grills, bastons o rodanxes amples i els posem en el forn, ruixats amb oli d’oliva i condimentats al gust. Després de 30 minuts al forn a 180 °C, estaran a punt.

Si preferiu que siguen dolços, un suggeriment és que barregeu una mica de mel amb l’oli d’oliva. I una altra alternativa que podeu tindre és estendre sobre les rodanxes de moniato nous picades amb formatge parmesà ratllat i una mica de romer.

Pastís de moniato

El pastís de moniato també pot ser dolç o salat, depenent de què preferisques. Esta recepta és típica de la cuina valenciana i són crestes farcides amb un puré de moniato que aromatitzem amb canyella. Per fer el farcit coem els moniatos, els pelem, fem el puré i els barregem amb sucre i canyella.

Per a la pasta necessitarem sucre, oli, cassalla i farina. Una volta hàgem estés i tallat a discos la pasta, els omplim amb el moniato i tanquem les crestes. Quan tinguem les crestes disposades a la safata de forn, les pintarem amb ou batut i… al forn! La cocció serà de 20 minuts a 220 °C.

Puré de moniato

El puré de moniato té una consistència més densa que altres cremes, per això resulta una guarnició fantàstica per a carns i peixos.

El primer que necessitem és tindre el moniato cuit, rostint-lo al forn. Vos recomanem que els emboliqueu amb paper d’alumini i els poseu en el forn a 190 °C durant 40 minuts. Quan estiguen cuits,  els pelem i els aixafem amb una forquilla fins a tindre una textura grumollosa. Una altra opció és fer servir un passapuré o una trituradora.

Afegim mantega, crema de llet, canyella, nou moscada i gingebre, salpebrem i barregem bé. I si vos queda massa dens, podeu afegir oli d’oliva… així de fàcil!

Compatir aquesta notícia