Receptes amb carxofa

Ja és època de carxofes! Quan arriba el fred, la carxofa entra a la nostra cuina. Una verdura molt baixa en calories però amb molt bones propietats dieurètiques, que a més és rica en ferro, calci, fòsfor,  magnesi, potassi i sodi i és font de vitamines del grup B.

Què tal si ens cuinem alguna cosa amb carxofa?

Truita de carxofes

És un sopar senzill i ràpid però sempre saborós, sobretot si ens hem d’endur un entrepà a algun lloc. Per això, serveix també com a esmorzar, que encara estarà més bo amb maionesa o all-i-oli.

Necessitarem (per a dos):

  • 8 carxofes
  • 2 ous
  • ½ ceba blanca 
  • Suc de llima
  • Oli i sal

Pasos per a fer truita de carxofes

  1. Netegem les carxofes, tallem la branca i retirem les fulles fins deixar la part tendra, el cor de la carxofa.
  2. Les tallema trosos xicotets i les banyem amb gotetes de llima. També trocegem la ceba en xicotets trosos quadrats.
  3. Fem a una paella amb oli a foc lent tant les carxofes com la ceba.
  4. Batem els ous amb un poc de sal
  5. Quan les carxofes i la ceba estiguen ja daurades, retirem l’oli i les mesclem amb els ous batuts. 
  6. De nou, retornem tota la mescla a la paella, la qual calfem amb uns rajolinets d’oli.
  7. Deixem que es faça, donem la volta amb l’ajuda d’un plat pla i fem l’altre costat.

Carxofes rebosades

Sorprenem als convidats durant el Nadal amb un sa, atractiu i original entrant.

Necessitarem (per a dos):

  • 10 carxofes
  • 4 llimes
  • 120 gr de farina
  • ½ sobre de rent
  • Aigua, sal i pebre
  1. Netegem les carxofes, tallem la branca i retirem les fulles fins deixar la part tendra, el cor de la carxofa. Les deixem a un bol d’aigua i suc de llima
  2. Mesclem la farina, el rent i aigua fins a conseguir una masa homogènia i fluida. Li afegim la sal i el pebre al gust.
  3. Posem una a una les carxofes al bol on tingam la mescla i les empapem.
  4. Una vegada impregnades, les posem a fer-se a una paella amb bona quantitat d’oli (prèviament calent), fins que es vagen daurant i estiguen llestes per traure i absorvir l’oli amb paper.

Paella valenciana amb carxofes


La paella de l’hivern té un protagonista clar: la carxofa. Asaborim-la i beneficiem-nos del que ens dóna cada diumenge de paella.

Necesitarem (per a quatre):

  • 4 carxofes
  • 250 gr de bajoqueta
  • Tomaca ratllada
  • Pollastre i/o conill
  • ½ kg d’arròs bomba
  • Safrà, oli, sal i romer
  1. Calentem oli d’oliva verge extra a la paella i sofregim primer la carn, amb un poquet de sal. 
  2. Retirem la carn cap als extrems i posem la verdura al centre. Les carxofes les posem tallades per la meitat.
  3. Quan la carn està daurada afegim la tomaca ratllada i la sofregim uns minuts
  4. Cobrim la paella d’aigua i deixem que comence a bullir. Quan ho faça, tirem el romer.
  5. Amb l’aigua ja bullint, tirem l’arròs formant una línia d’extrem a extrem de la paella. Després, repartim de forma uniforme per tota la superfície i afegim el safrà i la sal al gust.
  6. Durant aproximadament 20 minutos, deixem bullir i, durant els últims minuts, pugem el foc al màxim.

 

Compatir aquesta notícia