Les carxofes, amb la seua forma tan distintiva i amb el seu sabor tan delicat, són un vertader tresor de la gastronomia.
Un versàtil vegetal que no sols és deliciós, sinó que també està replet de beneficis per a la salut, ja que conté un alt nivell d’antioxidants i fibra. Encara que difícils de netejar, fer-ho val la pena pel seu increïble sabor.
Les carxofes s’utilitzen tant en plats tradicionals com en receptes modernes, ja que ofereixen infinites possibilitats en la cuina. En este article, et convidem a explorar una varietat de receptes que destaquen eixe sabor i eixa versatilitat d’esta verdura de temporada.
Prepara’t per a sorprendre els teus convidats!
Ensalada russa de carxofes i gambes
Ara que ja comença a fer un poquet més de calor, van apetint plats freds com esta ensalada russa deliciosa.
Ingredients per a 4 persones:
- 3 creïlles
- 200g de maionesa
- 50g de cogombrets
- 50g de carlotes bollides
- 10 cors de carxofes bollits
- 2 ous bollits i picats
- 24 gambes bollides
Preparació:
- Bollim les creïlles pelades fins que estiguen blanetes. Les refreden i les xafem amb una forqueta.
- Afegim la maionesa i ho mesclem tot.
- Incorporem la resta dels ingredients ben picats, excepte les gambes.
- Mesclem tot bé i el fiquem en la nevera fins al moment de servir.
- Quan anem a servir, decorem amb les gambes pelades.
Sépia amb carxofes i ceba caramel·litzada
A priori pot paréixer una mescla estranya… però t’assegurem que està deliciosa.
Ingredients:
- 1 sépia fresca gran
- 3 carxofes
- 1 ceba
- Oli d’oliva
- Sal
- 1 quint de cervesa
Preparació:
- Trosseja les carxofes i marca-les a foc baix en una paella amb un poc d’oli. Tapa-les perquè es facen millor i una vegada fetes, reserva-les.
- Trosseja la sépia i marca-la també en una paella amb un poc d’oli d’oliva. Has de tindre molt de compte amb no passar-te, perquè si no quedarà dura.
- Talla la ceba en juliana i porta-la també a la paella amb oli. Has de tindre molta paciència i deixar que es faça bé fins que tinga un color marró i es caramel·litze.
- Afig la cervesa junt amb la ceba, deixa que s’evapore bé l’alcohol i redueix. Afig la sépia i les carxofes i deixa que es cuine bé tot junt perquè es mesclen tots els sabors.
Crema de carxofes amb pernil
És altra forma de menjar les carxofes, en cremes o purets. Estan delicioses, tenen tot el sabor increïble de les carxofes i és molt fàcil de menjar.
Ingredients:
- 8 carxofes
- 1 porro
- 1 llima
- 25g de mantega o oli d’oliva
- 500ml de caldo de pollastre
- 2 ronxes de pernil
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
Preparació:
- Neteja bé les carxofes retirant els talls i les fulles exteriors i conservant els cors.
- Trosseja els cors i submergeix-los en un recipient amb aigua i llima perquè no es rovellen.
- Neteja el porro, trosseja’l en trossos mitjans i reserva.
- Calfa la mantega o l’oli d’oliva i ofega el porro trossejat. Quan estiga a mig fer, afegeix les carxofes ben escorregudes i cuina a foc lent durant 5 o 6 minuts.
- Salpebra, afegeix el caldo de pollastre i cou-ho tot fins que estiga bé tendre.
- Una vegada fet, tritura tota la mescla fins que quede fina.
- Talla el pernil en tires i reparteix per damunt de la crema.