El mes de febrer és dels millors per a consumir peix fresc, perquè comença la temporada de la pesca artesanal. Per això, en el Mercat del Peix i, per tant, en les nostres pescateries i restaurants favorits podem veure tota classe de peixos frescos que consumir.
Així que ja saps, febrer és un mes perfecte per a donar-se un homenatge amb peix fresc, elaborat amb estima per a un sopar o un menjar perfecte.
Però, què peixos són els millors per a consumir en esta època de l’any?
Sobretot els peixos blancs com el lluç, el rap, el llenguado, el bacallà o el mero. Però també peixos blaus com el roger, el besuc, o el peix espasa.
Encara que no podem oblidar-nos dels mariscs, que en esta època de l’any també estan molt frescs com la sépia, el calamar, el polp o els eriçons de mar. Uns mossos increïbles que ara us anem a explicar com cuinar amb 4 receptes molt senzilles amb les quals et xuplaràs els dits.
Rap a la marinera
Com hem dit, el rap està de temporada. I ara és la millor època per a consumir-lo en este deliciós plat.
Ingredients:
- 800g de rap net
- Farina
- 10 gambes
- 1 ceba
- 2 grans d’all
- 1 culleradeta de pebre roig
- 2 cullerades de tomaca triturada
- Creïlles
- 800ml de caldo de peix
- Julivert
- Oli d’oliva
- 2 cullerades d’ametles torrades
- Sal i pebre
Preparació:
- Talla el rap en daus i pela les gambes.
- Lamina la ceba i els alls i pica les ametles i el julivert.
- Pela les creïlles i talla-les en trossos. El millor és que siguen de diferents mides, no és necessari que isquen totes iguals.
- En un bol afig la farina, sal i pebre, arrebossa el peix i reserva’l.
- En una paella amb oli d’oliva, segella les gambes i reserva-les també en un plat a banda.
- En eixa mateixa paella, amb un poc més d’oli, afig el rap i marca’l pels dos costats. Una vegada fet, retira’l de la paella i reserva.
- Incorpora en la mateixa paella la ceba i l’all. Quan estiguen calfats, afig el pebre roig i la tomaca triturada i deixa que es faça bé el sofregit.
- Agrega les creïlles i mescla perquè s’impregnen bé dels sabors. Afig el caldo de peix i deixa cuinar durant uns 10 minuts.
- Passat este temps, incorpora de nou el rap i les gambes en la paella i deixa que es cuine un poc. Per últim, afig el julivert i les ametles picades per damunt i a gaudir!
Llenguado al forn
Un peix molt fàcil de cuinar i de menjar perquè a penes té espines, a més és econòmic i agrada molt als xiquets i xiquetes de la casa. Però també és molt versàtil, i a més de fregit, també es pot fer al forn, com t’expliquem en esta recepta.
Ingredients per a 2 persones:
- 2 llenguados
- 6 creïlles xicotetes
- 1 ceba
- 3 grans d’all
- 4 tomaques xicotetes
- Oli d’oliva
- 50g de mantega
- Julivert
- 2 llimes
- Sal i pebre
Preparació:
- Pela i talla en rodanxes fines les creïlles, la ceba i la llima amb pell i porta’l tot a una font apta per a forn.
- Pica i afig els grans d’all a la font, salpebra al gust i rega amb oli d’oliva.
- Introdueix en el forn prèviament precalfat a 180°C i enforna fins que les creïlles estiguen fetes.
- Pela els llenguados i col·loca’ls damunt de les creïlles. Afig també les tomaques obertes per la meitat i un poc més de llima. Posa per damunt del peix la mantega ben repartida amanida amb all i julivert. Rectifica de sal i torna a introduir en el forn sol amb el grill.
- Fes el peix en el forn durant uns 8 minuts aproximadament i llest.
Besuc a la sal
Cuinar el peix a la sal, permet assaborir-lo en la seua màxima esplendor. Sense condiments, només amb els seus propis sucs i aromes naturals, el besuc a la sal és tot un encert.
Ingredients per a 4 persones:
- 1 besuc d’uns 2kg aproximadament
- Sal grossa
- Aigua
Preparació:
- Cobreix una font apta per a forn amb una gruixuda capa de sal grossa que cobreixca tota la superfície.
- Col·loca damunt d’este llit el besuc sense escatar i net de budells.
- Cobreix-ho amb sal i estreny amb les mans per a compactar-la el màxim possible.
- Afig unes gotes d’aigua a la superfície per a humitejar un poc la sal.
- Fica la safata en el forn a 210°C durant uns 40 minuts més o menys.
- Passat el temps, retira la safata del forn i deixa reposar 5 minuts.
- Per a servir-ho, colpeja la sal amb una cullera per a trencar-la, aparta els trossos de sal i amb ajuda d’una cullera i una forqueta, separa els lloms del besuc.
- Serveix i a menjar.
Bacallà amb tomaca
Una recepta molt senzilla d’elaborar, amb tan sols dos ingredients, però que ressalta perfectament el sabor del peix fresc.
Ingredients per a 3 persones:
- 450g de bacallà
- 1kg de tomaca madura
- Farina
- Oli d’oliva
- Sal
Preparació:
- Talla els lloms de bacallà en tres trossos d’uns 150g aproximadament, passa’ls per farina i frig-los en una paella amb oli fins que estiguen fets.
- Retira un poc d’oli de la paella i frig les tomaques pelades, sense llavors i tallats en trossos xicotets.
- Deixa que la tomaca es faça bé, durant uns 25 minuts.
- Afig en la salsa de tomaca els lloms de bacallà, cobreix-los amb la salsa i deixa que es facen durant uns 3 minuts.