Receptes d’aprofitament per a després de Nadal

Una de les millors maneres de consumir sosteniblement, és utilitzar la quantitat justa de menjar que necessitem. Malgrat això, de vegades, durant les festes es complica un poc. Per este motiu, ací tens 5 receptes d’aprofitament per a després de Nadal.

Canelons

Este plat típic va bé per a aprofitar qualsevol mena de sobres, ja que té l’avantatge que els tubs de pasta es poden emplenar amb el que tinguem al nostre abast. No obstant això, tenim algunes recomanacions que duran el farciment dels teus canelons al nivell superior. 

Si les teues sobres són de carn, combina-les amb un poc de paté de fetge de porc i ou dur. En canvi, si són de peix prova de canviar la beixamel per salsa Nantua, una salsa que afegeix llagostins a la beixamel tradicional. Finalment, si t’han sobrat verdures, afegir gorgonzola o ricotta sempre és una opció.

Croquetes

La recepta d’aprofitament per excel·lència mai pot faltar després de Nadal. Segurament ja tens recepta pròpia o utilitzes la de la teua iaia perquè és la millor (no ens enganyem), però et donem uns trucs per si de cas. 

Per a donar-li un toc especial a les croquetes, si has fet cap caldo o sopa al llarg de les festes pots afegir-ne un poc a la beixamel al mateix temps que aboques la llet. I per aconseguir el millor arrebossat recorda la seqüència: ou, farina, ou, pa ratllat.

També pots fer servir una de les nostres receptes, com aquesta de Croquetes de Bacallà.

Empanades

Amb esta recepta passa el mateix que amb les anteriors, serveix per a aprofitar quasi qualsevol cosa. 

Realment, sols hem de preparar les racions de farciment i deixar-les reposar a la nevera per què agafen cos. I després les fiquem a la massa i les tanquem. Pot ser massa comprada en làmines, en oblies, congelada, fresca, fullada, de pizza, etc. o la teua massa casolana preferida. I a més, pots fer-les fregides o al forn!

Melmelada de raïm

Si sou com nosaltres, haureu comprat raïm fresc per a les campanades i segur que vos ha sobrat. Per això recomanem utilitzar-lo per a fer melmelada, encara que realment esta tècnica es pot gastar amb qualsevol fruita.

Desgrana el raïm, pela’l i posa’l en una casserola amb un poc d’aigua. Posa a escalfar i mantén l’ebullició suau i regular durant una hora i mitja aproximadament. Després, afegeix una bona quantitat de sucre (adequa-la al teu gust) i una culleradeta de vinagre i deixa que torne a començar a bullir vigilant que el sucre s’haja fos bé. Per a saber si està ja feta, trau-ne una poca i deixa-la caure a un plat. Si té textura de gelea en gelar-se, està llista.

Un truc per a fer-la més especial és afegir-li algunes espècies, com anís estrellat o canyella en rama.

Llesques amb ou

Sabem que són típiques de Pasqua, però la veritat és que sempre entren bé i són una segona vida per al pa que se’ns ha quedat dur o que els nostres convidats no han menjat.

Per a preparar-les hem de tallar el pa en llesques d’un centímetre de grossor (més o menys) i les deixem a remull una hora en un preparat de llet, sucre, canyella i pell de llimona (sense res de la part blanca). Després les passem per ou batut i les fregim per les dues cares en abundant oli d’oliva. I recorda, abans de servir-les hem d’arrebossar-les per un poc de sucre i canyella.

Per a “veganitzar” la recepta, utilitza beguda vegetal en lloc de llet de vaca (nosaltres recomanem fer-ho amb orxata o amb llet d’arròs i coco) i omet l’ou o utilitza una alternativa vegana. La manera casolana de fer-ho és combinar farina de cigró amb aigua fins a aconseguir la textura de l’ou batut.

 

Esperem que vos ajuden les receptes i les disfruteu molt!

Compatir aquesta notícia