Les sardines són un dels peixos més populars i cuinats al nostre país i que, com tots els peixos blaus, posseeixen moltes propietats nutritives.
Valor nutricional per cada 100 grams
- Calories: 208
- Greixos totals: 11 g
- Colesterol: 142 mg
- Sodi: 505 mg
- Potassi: 397 mg
- Hidrats de carboni: 0 g
- Proteïnes: 25 g
El més destacat d’este peix és que conté àcids grassos Omega 3. Un tipus de greix beneficiós per al cor, ja que posseeix efectes antiinflamatoris i anticoagulants. Així, ajuden a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids i també contribueixen a baixar la pressió sanguínia.
Segons afirma la Fundació Espanyola de Nutrició, “gairebé cobreix el 100% dels objectius nutricionals recomanats per a la ingesta diària de la població”.
Curiositats de les sardines
Sabies que les sardines posen entre 50.000 i 60.000 ous a l’any?
Les sardines eren aliments populars per als ciutadans de l’antiga Atenes. Estes es venien fresques, encara que donada la falta de refrigeració eren conservades en salaons o assecades al sol amb sal. Amb el temps, van desenvolupar altres maneres de conservar-les, com el fumat, la vinagreta, l’escabetx i l’oli, amb el que van aconseguir transportar-les fins a les més llunyanes regions de l’interior.