Titaina: una recepta típica valenciana

Amb un origen humil, la recepta de la titaina sorgeix en els Pobles Marítims, concretament en el Cabanyal de València. Es basa en els productes de la terra, però amb un toc mariner.

Existeixen diverses versions: amb ceba, sense all, solament amb pebrot roig… Les proporcions dels ingredients també són variables, ajustant-se així al gust del consumidor.

 

Recepta de la titaina

Ingredients per a 2 persones:

  • Tonyina de sorra – 150 g
  • Pinyons – 20 g
  • 1 gra d’all
  • 1 pebrot verd italià mitjà
  • Mig pebrot roig morró
  • Tomàquet – 500 gr
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Recorda que com més fresc estiga el producte, millor! El sabor del teu plat serà exquisit.

 

Elaboració:

  1. En primer lloc, en cas d’haver comprat la tonyina de sorra envasada en oli no haurem de tractar-la. Si no és així, haurem de netejar la peça bé per a desalar-la i tallar-la en trossos menuts.
  2. Piquem el gra d’all. Llavem i tallem en cubets els pebrots evitant les llavors. Quant als tomàquets, haurem d’escaldar-los i pelar-los.
  3. Després de preparar els ingredients, posem a escalfar un parell de cullerades d’oli en una cassola a foc suau. Afegim els alls, els pinyons i removem.
  4. Una vegada estiguen lleugerament daurats, pugem la temperatura i afegim la tonyina per a cuinar fins que quede daurada. Després retirem i reservem.
  5. En la mateixa cassola, i amb una mica més d’oli, afegim els pebrots i sofregim fins que estiguen cuinats. En este punt, afegim els tomàquets trossejats. Cuinem a foc lent durant 30 minuts, remenant de tant en tant.
  6. Una vegada passat este temps, afegim els ingredients anteriors (tonyina, pinyons i alls). Removem bé per a incorporar tots els ingredients i deixem cuinar uns 15 minuts a foc lent. En cas que vulguem que el guisat estiga més espés, haurem de deixar-lo més temps.

 

Recorda anar comprovant la sal i l’acidesa del plat. La nostra recomanació és que, una vegada cuinada, la deixes reposar. T’encantarà!

Pot ser servida tant calenta com freda.

Una mica de pa i, a disfrutar!



Compatir aquesta notícia