Els calçots són una ceba blanca que es cultiva d’una manera diferent a les altres perquè aconseguisca tindre eixa forma allargada. Per això, quan les cebes estan creixent, es cobreixen els talls de nou amb terra, perquè la planta continue brotant i creant la part blanca del calçot que és tan suau i tendra.
Es tracta d’un dels plats més típics de la gastronomia catalana i és tradicional en algunes zones de Tarragona, encara que actualment es cultiven en tota la zona mediterrània.
El millor moment per a consumir-los comença en el mes de novembre i acaba a mitjans d’abril. És tradicional celebrar festes creades per a gaudir d’este gran menjar, unes festes que ja tenen fins al seu nom particular, les “calçotades”.
Però, com es cuinen els calçots? Et donem alguns consells perquè tu també els pugues fer i gaudir amb els teus amics i amigues!
Els calçots s’han de rostir amb la flama viva de sarments. Els sarments aporten un sabor molt peculiar, ja que per ells ha corregut la saba que ha fet possible el fruit del cep. Això fa que els calçots s’impregnen d’un aroma intens i inconfusible.
Una vegada fets, és molt important envoltar-los en paper de periòdic fins que es vagen a consumir, per a mantindre tota la calor i els sucs.
Una vegada tots en la taula, és el moment de gaudir d’una bona calçotada. Primer que tot, posat el pitet i prepara’t per a embrutar-te les mans, perquè no podràs evitar que se’t posen negres.
Agafa un calçot per la part verda, pessiga suaument la punta i separa la part externa, la que està cremada i negra, i gaudeix de la part tendra i deliciosa. Però no t’oblides de sucar bé en la salsa romesco!
Els calçots estan deliciosos, però si no tens l’oportunitat de fer una calçotada, també els pots tastar en cremes, amanides, arrossos o fets al forn.
Tot un món de possibilitats per a gaudir d’esta verdura de temporada que és antioxidant, diürètica, detox i amb un alt contingut en fibra.
Així que ja saps, compra calçots en el teu mercat i descobreix totes les possibilitats que tenen per a tu.