Com fer unes sardines en escabetx casolanes

L’escabetx és una tècnica culinària pensada per a la conservació d’aliments que prové de l’antiga Pèrsia i que hem heretat de la gastronomia andalusina. Amb el pas del temps, la nostra principal aportació autòctona a la redepta va ser la substitució del safrà original pel pebre roig, que aporta als escabetxos el seu característic to rogenc.

Vols saber com fer unes sardines en escabetx a casa? Un plat saborós i beneficiós, ja que el consum de sardines són molt beneficioses per a la salut, i gens difícil de fer.

Partim la cabeça d’alls per la meitat. Reservem. En un recipient apte al forn,a greguem el vinagre, l’oli i els gran de pebre negre. Després, el pebre roig. Removem bé i incorporem les fulles de llorer. Finalment, hi afegim les sardines filetejadres i mitja cabeça d’alls a cada costat de les sardines. Incorporem també la sal i el got d’aigua.

Finalment, enfornem 75 minuts a 160º. Si l’all es torrara en excés, es pot col·locar paper d’enfornar per damunt. És recomanable, després, deixar-les reposar durant 24 hores perquè adquirisquen tot el seu sabor.

Com a curiositat, saps d’on prove el terme escabetx? Etimològicament, deriva del terme àrab sikbâg (guisat amb vinagre), que apareix mencionat ja en Les mil i una nits i la pronunciació vulgar del qual sonava pareguda a iskebech.

Compatir aquesta notícia