La tomaca: quin tipus utilitzar segons la recepta

La tomaca: quin tipus utilitzar segons la recepta

Sense dubte, la tomaca és un d’eixos productes que estan completament integrats en la nostra alimentació i que el podem prendre de maneres molt diferents. Es tracta d’un producte que trobem pràcticament durant tot l’any als mercats municipals i tendes de proximitat, però la seua temporada natural són els mesos d’estiu, quan té el màxim sabor.

La tomaca és un dels ingredients bàsics en moltíssimes receptes internacionals com la pizza. Al nostre territori és molt típic trobar-la en les amanides, sopes fredes com el gaspatxo, sofregits o també menjar-la sola amb un poc d’oli i sal.

No obstant, és important saber que existeixen moltíssimes varietats diferents de tomaca i és important saber quin tipus de tomaca és millor utilitzar segons la recepta:

 

VARIETATS DE TOMACA

 

Raf. Té una forma irregular i colors molt característics. La seua pell és de color verd intens amb pinzellades molt obscures i parts més roges. És una varietat que es cultiva principalment a Almeria, ja que les seues aigües salines i terres àrides li donen un sabor únic. Pel que fa a la seua textura, és carnosa i compacta i el seu sabor és dolç amb un toc àcid. A banda de per a fer amanida, per la seua grandària, amb este tipus de tomaca pots preparar també altres receptes com tomaca farcida.

 

Xerri. El tomàquet xerri es caracteritza per ser molt xicotet. Existeixen varietats amb una forma més redona i altres més allargades. També podem trobar-ne de diferents colors (grocs, rojos o més ataronjats). Este tipus de tomaca és perfecta per a preparar amanides, guarnicions o plats com pinxos de tomaca amb mozzarella.

 

Valenciana. És una de les varietats més conegudes. Són tomaques grans, aromàtiques i amb un sabor intens. Són perfectes per a prendre crues, per la seua textura sucosa i carnosa. És molt típic trobar-les en l’amanida, amb sal i oli d’oliva o acompanyada d’un poc de tonyina.

 

Cor de bou. Són tomaques molt grans i amb la pell molt fina. El seu nom es deu a la seua forma i la seua grandària. El pes mitjà és de 300 grams, però poden arribar fins al mig quilo. No tenen llavors i són molt saboroses, amb polpa abundant i carnosa i sense acidesa. Este tipus de tomaca s’utilitza per preparar la típica amanida ‘caprese’ italiana i també per fer-les farcides.

 

Tomaca pera. El seu nom es deu a la seua forma allargada. Té polpa carnosa i sucosa que permet utilitzar-la per elaborar salses i conserves quan està madura. També se sol utilitzar este tipus de tomaca per ratllar i menjar-la amb oli i pa.

Compatir aquesta notícia