En Mercavalència sempre fem insistència en la importància de consumir productes de temporada, ja que obtenim el millor de cada aliment, al millor preu i sense fer-li dany al medi ambient. Amb l’estiu molt prop i estes temperatures tan altes, vos ensenyem quins són els peixos i mariscos de temporada, així com algunes receptes amb les quals poder degustar-los.
Comencem amb uns peixos de temporada. Com per exemple:
- Aladroc o anxova: amb esta calor, és molt bona idea tindre llistes unes tapes d’aladrocs amb vinagre a la nevera. Un recurs molt bo per als entrants.
- Cavalla: una forma fàcil i senzilla de cuinar este peix és al forn o a la planxa.
- Sarg: este peix blau té un sabor excepcional, que agraeïx coccions senzilles, com al forn o a la graella, però sense salses ni adobaments.
- Moll: este es consumeix sencer i cuinat, tant a la planxa com torrat o fregit, però sempre després d’eliminar les seues agalles i les seues escates.
- Peix de Sant Pere: este és un peix semigras i d’aigua salada. Habita tant en fons de roques com en praderies submarines i fons d’arena, on pot soterrar-se a vegades.
- Rèmol: com quasi tots els peixos, el rèmol també se sol cuinar en el forn.
Per la seua banda, els mariscos d’estes dates són:
- Bou de la ria. El Bou de mar és un crustaci decàpode que pertany al mateix ordre que els carrancs. És de grans mides, i la seua closca mesura entre 10 i 25 cm de llarg, podent aconseguir un pes d’uns 3 quilos. Per a poder menjar-lo, cal coure-lo durant mitja hora, depenent de la seua dimensió i pes.
- Cigala fresca. Per a pelar les cigales has de començar separant el cap del cos. Simplement tira del cap i este es separarà sense inconvenients. Pots rebutjar-lo o emprar-lo per a donar-li sabor als teus plats. Una vegada que hages separat el cap, gira la cigala boca per avall per a començar a pelar-la.
- Llamàntol blau. Posem la planxa al foc, amb unes gotes d’oli d’oliva, a foc fort. A continuació, escampem un poc de sal grossa i, quan estiga ben calenta, afegim els llamàntols amb el tall cap avall i els cuinem 3 minuts.
- Navaixa. Es posa la planxa a calfar i es tira un dollet d’oli, que després es retira amb un paper. Quan la planxa estiga ben calenta, es col·loquen les navaixes sobre esta amb un poc de sal.