Tipus de lletugues: aprén a diferenciar-les

Les ensalades són un plat bàsic de la dieta mediterrània. La majoria d’elles tenen com a base la lletuga. No obstant això, saps diferenciar tots els tipus de lletugues? Existeix una gran varietat, amb diverses propietats i sabors diferents. Així, no l’avorriràs i podràs introduir-la en moltes receptes per a mantenir la teua dieta equilibrada.

 

13 tipus de lletugues

  • Lletuga romana

Rígida, de textura cruixent i certa amargor en el seu sabor. S’utilitza crua en ensalades com l’Ensalada Cèsar o cuita en estofats. És de les lletugues més utilitzades i amb major valor nutritiu.

 

  • Lletuga rissada

De fulles arrissades, també té un toc amarg en el seu sabor. Sempre es consumeix en cru i sol mesclar-se amb una altra mena de varietats.

 

  • “Canónigos”

De fulles xicotetes i especialment saboroses. S’utilitza molt com a acompanyant de diverses receptes.

 

  • Lletuga “capuchina”

La seua forma és similar a la de l’encisam iceberg. Es cultiva durant tot l’any. Les seues fulles són grans i carnoses, amb un lleuger toc cruixent. També se sol servir acompanyada d’altres vegetals.

 

  • Lletuga iceberg

És de la mateixa família que l’anterior i comparteix la seua forma redona. No obstant això, la seua textura és molt cruixent. És la més utilitzada com a guarnició o en plats com les hamburgueses.

 

  • Lletuga Lollo

Originària d’Itàlia, és arrissada, de bon sabor i una de les quals millor es conserva.

 

  • Lletuga trentina

Es caracteritza per la seua gran grandària, sabor i per la forma dentada de les seues fulles.

 

  • Lletuga salanova

La seua característica principal és que està formada per moltes fulles completament iguals.

 

  • Escarola

Es cultiva durant l’hivern i té una alta resistència a temperatures baixes. Es caracteritza pel seu alt contingut en fibra.

 

  • Batavia

Requereix un clima humit i temperat per al seu cultiu. Els seus brots són rodons i és alta en vitamina K.

 

  • Lletuga francesa o trocadero

La seua textura és mantegosa i és alta en vitamines i minerals com el ferro.

 

  • Fulla de roure

Les seues tonalitats van des del verd fins al morat. Són de fulles arrissades i textura tendra. Els seus millors mesos són entre març i juny.

 

  • Cogollos o lletugues baby 

Es caracteritzen per la seua grandària i per ser una mica més amarga que els encisams comuns.

 

Estes són alguns dels tipus d’encisam que existeixen. No s’han de confondre amb altres vegetals que es poden menjar crus en ensalada com la ruca, l’endívia o el “radicchio”, ja que no pertanyen a la família de les lletugues. 

 

Coneixies tots els tipus que hem esmentat? Quin és el que més t’agrada? Et llegim en les nostres xarxes socials!



Compatir aquesta notícia